Verslagen

9-2-2018: Jaap Gulmans neemt afstand

Vrijdagavond 9 februari 2018 werd begonnen met de laatste kaart van de libre competitie. Daar Hendrik en Jeannette Perdon niet aanwezig waren speelden Renze en Steffan deze avond twee partijen, waardoor de stand van de competitie enigszins misleidend is. Wat niet misleidend is, is de stand van de koploper Jaap Gulmans, die zijn voorsprong na deze avond vergroot zag worden tot vier punten op zijn naaste concurrent Sjoerd Vlasma.

De eerste partij ging tussen Renze Poortinga en Sijco Boonstra. Een matige partij waar Renze in de beginfase een voorspong verkreeg, daar het met Sijco nog steeds niet goed wil lukken. Vanaf de achttiende beurt kantelde echter de partij en ging Sijco regelmatig scoren en lukte het hem zelfs om precies in de dertigste beurt zijn winnende carambole te maken waardoor hij op de valreep toch nog drie punten verkreeg, welke hij ook nodig heeft om de aansluiting met de middenmoot niet te verliezen, terwijl Renze deze avond zijn eerste verliespartij zonde punten moest slikken.

Hierna namen Steffan Perdon en Sjoerd Vlasma het tegen elkaar op. Sjoerd speelde vooral in de beginfase een dramatische partij. Daar Steffan ook maar matigjes presteerde ging het wel gelijk op. Maar gaandeweg de partij bouwde Steffan toch een voorsprong op en presteerde het uiteindelijk, net als Sijco in de voorgaande partij, precies in de dertigste beurt zijn winnende carambole te maken en zo op de valreep toch drie punten binnenhaalde. Hoewel Sjoerd in de gelijkmakende beurt toch nog vier caramboles wist te maken bleef hij deze avond puntloos en dat is toch even wennen daar hij in de voorgaande kaart geen enkele verliespartij hoefde te incasseren.

Hierna kwamen Renze Poortinga en Henk Vlasma tegenover elkaar te staan. Renze begon goed met direct een serie van vier caramboles en daar Henk veel poedelde leek het voor hem een gemakkelijke partij te worden.. Maar na de achtste beurt herstelde Henk zich, maakte praktisch geen poedels meer maar wel series, waardoor de partij een verrassend slot kreeg daar Henk de partij reeds in de vijfentwintigste beurt winnend kon afsluiten en zo eindelijk weer eens met de volle buit huiswaarts kon keren, terwijl Renze deze avond de grote verliezer was, daar hij, ondanks zijn twee partijen, geen enkel punt kon vergaren.

De slotpartij ging tussen Jaap Gulmans en Steffan Perdon. Jaap rook, na verlies van zijn naaste concurrent, bloed en speelde een uitstekende partij tegen de kansloze Steffan. Hij speelde een puike partij met als hoogtepunt een mooie serie van negen caramboles. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij de partij reeds in de negentiende beurt in zijn voordeel besliste en zo drie dikke punten verdiende en zo een voorsprong op zijn naaste concurrent tot op vier punten zag oplopen en zo zijn kans op het kampioensschap na deze avond aanzienlijk is vergroot.

Copyright © 2018 BC de Klos

Alle Rechten Voorbehouden